New problem electrical 2018 PW

If it's about Power Wagons, all generations, this is where it'll go. This is the original PWR Forum Power Wagon Technical Discussion Section. And this includes everything that doesn’t fit in any one of the other categories related to the truck goes here!
Post Reply
ssiannino
Posts: 25
Joined: Sun Jul 29, 2018 8:52 pm
Model Year: 2018
Location: Ma

New problem electrical 2018 PW

Post by ssiannino » Sat Apr 27, 2019 9:38 am

So I was driving and 4 wheel drive shift in progress came on randomly, then service electronic brake message came on and then traction control light came on. I dropped it off at the dealer and they are now replacing the electrical harness for the smart bar I believe. It's on order. If anyone has this issue here is a heads up I ll let you guys no what happens also my friend is the garage Forman so that helps.

waldo
250_Posts
250_Posts
Posts: 399
Joined: Sat Dec 26, 2015 7:46 am
Model Year: 2007

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by waldo » Sat Apr 27, 2019 4:20 pm

Random 4wd shift in progress on my 16 was the T-case shifter position switch.

I had that stuff with the traction control when it was new and they just re-initialized the ABS module. Never happened again.
2007 and 2019 Power Wagons

ssiannino
Posts: 25
Joined: Sun Jul 29, 2018 8:52 pm
Model Year: 2018
Location: Ma

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by ssiannino » Fri May 10, 2019 9:06 am

So the problem was fixed by replacing the smart bar/swaybar electrical harness that was not properly installed by the factory and became corroded at the connector. Problem in gone and everything is working perfect.

SeppW
50_Posts
50_Posts
Posts: 61
Joined: Mon Jan 23, 2017 7:42 pm
Model Year: 2016
Location: Nothern Virginia

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by SeppW » Fri May 10, 2019 4:16 pm

Don't count your chickens before the eggs hatch. My '16 has the "4WD shift in progress" issue and it has yet to be resolved. Dealer just reflashed PCM or other module. Lousy dealer anyway and doubt any Ram dealer around here is worth spit.

I'll eventually get around to swapping out parts until it goes away.

User avatar
Low_Sky
500_Posts
500_Posts
Posts: 955
Joined: Fri May 01, 2015 7:12 pm
Model Year: 2015
Location: Eagle River, Alaska

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by Low_Sky » Fri May 10, 2019 5:27 pm

SeppW wrote:Don't count your chickens before the eggs hatch. My '16 has the "4WD shift in progress" issue and it has yet to be resolved. Dealer just reflashed PCM or other module. Lousy dealer anyway and doubt any Ram dealer around here is worth spit.

I'll eventually get around to swapping out parts until it goes away.
TCPS


Sent from my iPhone using Tapatalk
John
Alaska
2015 PW on 2.5" Thuren Kings
My build thread

User avatar
Will
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 2603
Joined: Mon Jan 27, 2014 7:16 am
Model Year: 2010

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by Will » Fri May 10, 2019 9:48 pm

These new trucks, i don't know... My 2019 1500. Oh boy at the what ifs.. Everything is going to shit... This is why I cherish the 2010. I've think that's the last year, just before it all went to hell.
2010 with 37" hooves, controlled by numerous Thuren parts and Thuren Custom King 2.5's (Moved to a new home)
viewtopic.php?f=13&t=2333

I only do what the majority of the 4 voices in my head tell me to. In most cases, I ignore two of them because one doesn't speak English, and I suspect the other is talking to someone else.

ssiannino
Posts: 25
Joined: Sun Jul 29, 2018 8:52 pm
Model Year: 2018
Location: Ma

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by ssiannino » Tue May 14, 2019 12:09 pm

So I have put a couple hundred miles on the truck and no problem so looks like we are in the clear for now.

horsetrailer
Posts: 6
Joined: Wed Dec 26, 2018 7:46 am
Model Year: 2018

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by horsetrailer » Tue May 14, 2019 9:20 pm

I have 6500 on my 2018 and zero problems so far

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk


POk3s
Posts: 23
Joined: Wed Aug 22, 2018 1:48 pm
Model Year: 2017

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by POk3s » Tue Jun 04, 2019 1:32 pm

Ssiannino did this problem start slowly and get worse???

While cruising down the road (in town) I had that same message pop up on my 2017 PW a couple days ago. It’s the first time I’d seen it and then towed the boat to the lake and back the next day and didn’t see it again.

My truck had also dinged and flashed something about a throttle sensor and cut the engine power. Had to pull over, restarted the truck and never seen that again. Then before the “4wd shift in progress message” my truck dinged, I watched the check engine light flash a few times and shut off. So I’ve had my fair share of odd ball alarms. Just wondering if this is all related to the electrical harness???

ssiannino
Posts: 25
Joined: Sun Jul 29, 2018 8:52 pm
Model Year: 2018
Location: Ma

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by ssiannino » Wed Jun 05, 2019 4:01 pm

Hi the problem started with a random 4 wheel drive shift in progress message. Then a couple days later traction control light cam on. Brought it in to the dealer my friend is the garage Forman and fount the smart bar harness corroded because it was not installed correctly from the factory so far haven't had a issue since

POk3s
Posts: 23
Joined: Wed Aug 22, 2018 1:48 pm
Model Year: 2017

Re: New problem electrical 2018 PW

Post by POk3s » Thu Jun 06, 2019 10:20 am

Okay thank you. At least I know the signs for one problem. I’m hopeful it’s just a random electrical gremlin that I can deal with.

Post Reply