Oil Loss/Consumption???

If it's about Power Wagons, all generations, this is where it'll go. This is the original PWR Forum Power Wagon Technical Discussion Section. And this includes everything that doesn’t fit in any one of the other categories related to the truck goes here!
User avatar
chromedragon
50_Posts
50_Posts
Posts: 144
Joined: Thu May 31, 2012 2:20 pm
Contact:

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by chromedragon » Sat Apr 22, 2017 11:19 am

I can attest to the weird oil consumption as well it's about 1 quart of oil per 1000-1500 miles and the driving terrain seems to be the only delta (driving or dragging things up hill) seems to be the culprit for higher oil consumption I have tried Rp 5-30, I have tried rotella 5-40 . I've tried the Lucas additive for synth oils. I have even at the suggestion of a non Chrysler engine tech tied plain Dino 10-40 no joy all seems to be consistent. I'm just about to break the 100k total mileage I'm trying delo oil 5-40 at this moment as anther comparison. I will. It's that I have been running the wix 51515 filter so I know that contributes to the reading lower but this is pretty consistant. I have only noted minor black soot on the tail pipe but no smoke. All the research I did said it's normal for a hemi. Mine does not have mds I still need to run an oil analysis. But the truck runs fine. Though my g56 has sprung a leak so I'm focused on that right now .
2006 Power Wagon Quad Cab Manual Moto Rims stock size, Cooper ATP, Dynatrac Ball joints, Dynatrac Free spin kit with Warn hubs, AmSteel blue 7/16 x 100' synthetics rope from Custom splice, Sony BT 602 stereo and backup camera etc. Rancho 9000XL adjustable shocks.

Special Licenses:
FAA Airframe and Power Plant
FCC Technician (Ham) KK6YCI

“An armed society is a polite society. Manners are good when one may have to back up his acts with his life.”
"No statement should be believed because it is made by an authority.

Robert A. Heinlein

TwinStick
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 4157
Joined: Mon May 28, 2012 7:58 pm
Model Year: 2008

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by TwinStick » Sat Apr 22, 2017 2:00 pm

Is it the rubber boot on the shifter ? Mine is leaking from there as well. On the to-do list when weather warms up a bit more.
In WNY State. 2008 Red QC PW G56. No lift yet, stock size tires. It pulls an 18' 2016 Starcraft AR One Extreme, 3500 lbs.
Load Pro 35 helper springs. 2015 A.R.E. MX Series custom cap. PCP front diff cover protector. Mag-Hytec 6 qt rear diff cover. K&N replacement air filter only. Dual grounded throttle body. Winch TPC bypass. Fab Four rear bumper. DURA BAK lined rocker protection. And a bunch of new front end stuff.

G-56 Gear ratios: 1st) 6.29:1 2nd) 3.48:1 3rd) 2.10:1 4th) 1.38:1 5th) 1.0:1 6th) 0.79:1 Rev 6.29:1 --- = 78.01613:1 Crawl Ratio
-------------------------5.94:1--------3.28:1-------1.98:1-------1.31:1-------1.0:1-------0.74:1-----5.42:1 ---- = 73.675:1
545RFE----------------3.0:1---------1.67:1--------1.0:1--------0.75:1-------0.67:1------------------3.0:1 -------=37.21:1

2013+ 32.47 crawl ratio...............Can you see the trend ??????????????

008wagon
Posts: 39
Joined: Tue Jul 10, 2012 10:33 pm

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by 008wagon » Mon Apr 24, 2017 3:08 pm

Bg epr is engine performance restore and the moa is a additive to add to the oil like Lucas

User avatar
chromedragon
50_Posts
50_Posts
Posts: 144
Joined: Thu May 31, 2012 2:20 pm
Contact:

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by chromedragon » Mon Apr 24, 2017 5:20 pm

I'm going to pull the console this weekend to confirm. I ordered a new boot via eBay as its apparently the easiest place to get it from. Ill update my build thread with what i find. as well as an update to the further adventures of my truck at the train station.
2006 Power Wagon Quad Cab Manual Moto Rims stock size, Cooper ATP, Dynatrac Ball joints, Dynatrac Free spin kit with Warn hubs, AmSteel blue 7/16 x 100' synthetics rope from Custom splice, Sony BT 602 stereo and backup camera etc. Rancho 9000XL adjustable shocks.

Special Licenses:
FAA Airframe and Power Plant
FCC Technician (Ham) KK6YCI

“An armed society is a polite society. Manners are good when one may have to back up his acts with his life.”
"No statement should be believed because it is made by an authority.

Robert A. Heinlein

008wagon
Posts: 39
Joined: Tue Jul 10, 2012 10:33 pm

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by 008wagon » Wed May 10, 2017 6:37 pm

Well almost 600 miles in since adding the flush and additive . Most of the miles towing I've noticed no loss of oil.

JFordBronco
50_Posts
50_Posts
Posts: 90
Joined: Mon Oct 10, 2016 4:21 pm
Model Year: 2015
Location: Clarks Grove, MN
Contact:

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by JFordBronco » Sat May 27, 2017 9:41 am

Follow up: Sorry, been gone for a bit. 1500ish miles since last oil change, everything is still sitting fine. No idea....y'all have a great weekend!
2015 Power Wagon

008wagon
Posts: 39
Joined: Tue Jul 10, 2012 10:33 pm

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by 008wagon » Mon Oct 30, 2017 6:29 pm

Well still burning a quart every 1000-1200 miles. Would like to find the issue

TwinStick
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 4157
Joined: Mon May 28, 2012 7:58 pm
Model Year: 2008

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by TwinStick » Thu Nov 02, 2017 9:28 pm

I just changed oil in my 08' a few days ago. Used Rotella 5/40 full synthetic. It may be a while before I report back on oil consumption. Summer maybe. It is really the only time my truck sees any real RPM's, towing the camper. Other than that, it is geared so low, it does not need much rpms to do anything i do with it. :D
In WNY State. 2008 Red QC PW G56. No lift yet, stock size tires. It pulls an 18' 2016 Starcraft AR One Extreme, 3500 lbs.
Load Pro 35 helper springs. 2015 A.R.E. MX Series custom cap. PCP front diff cover protector. Mag-Hytec 6 qt rear diff cover. K&N replacement air filter only. Dual grounded throttle body. Winch TPC bypass. Fab Four rear bumper. DURA BAK lined rocker protection. And a bunch of new front end stuff.

G-56 Gear ratios: 1st) 6.29:1 2nd) 3.48:1 3rd) 2.10:1 4th) 1.38:1 5th) 1.0:1 6th) 0.79:1 Rev 6.29:1 --- = 78.01613:1 Crawl Ratio
-------------------------5.94:1--------3.28:1-------1.98:1-------1.31:1-------1.0:1-------0.74:1-----5.42:1 ---- = 73.675:1
545RFE----------------3.0:1---------1.67:1--------1.0:1--------0.75:1-------0.67:1------------------3.0:1 -------=37.21:1

2013+ 32.47 crawl ratio...............Can you see the trend ??????????????

008wagon
Posts: 39
Joined: Tue Jul 10, 2012 10:33 pm

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by 008wagon » Thu Nov 02, 2017 9:48 pm

I found the rotella to burn off worse than anything else also made some weird sounds in -25 below temps

User avatar
nts007
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 2287
Joined: Wed Dec 11, 2013 10:01 pm
Model Year: 2008
Location: Sask, Canada, Earth

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by nts007 » Thu Nov 02, 2017 10:09 pm

Engines are very cold at startup at -25 lol. I run the t6 0-40 in everything all winter
08 ctd--mini max--thuren 3" coils and LT Leaves--4.56 gears and lockers in pw axles--some lights--afe intake system--bd super b turbo--Banks w/m Injection--Dynatrac Balljoints--king 2.5"s--37" Hankook Dynapro MT--DOR Long arms--Custom emf track bar--Manual T-case swap--Full PW Under armor--PSC Hydro Assist and so much more

TwinStick
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 4157
Joined: Mon May 28, 2012 7:58 pm
Model Year: 2008

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by TwinStick » Thu Nov 02, 2017 10:44 pm

Block heaters RULE, in those temps ! :lol: Glad I checked off that box when I ordered mine. For $35, why would you not ? :rockon: Anything colder than that & those glue on oil pan & trans heaters would prob be required as well.

https://www.google.com/search?q=HD+glue ... 40&bih=791
In WNY State. 2008 Red QC PW G56. No lift yet, stock size tires. It pulls an 18' 2016 Starcraft AR One Extreme, 3500 lbs.
Load Pro 35 helper springs. 2015 A.R.E. MX Series custom cap. PCP front diff cover protector. Mag-Hytec 6 qt rear diff cover. K&N replacement air filter only. Dual grounded throttle body. Winch TPC bypass. Fab Four rear bumper. DURA BAK lined rocker protection. And a bunch of new front end stuff.

G-56 Gear ratios: 1st) 6.29:1 2nd) 3.48:1 3rd) 2.10:1 4th) 1.38:1 5th) 1.0:1 6th) 0.79:1 Rev 6.29:1 --- = 78.01613:1 Crawl Ratio
-------------------------5.94:1--------3.28:1-------1.98:1-------1.31:1-------1.0:1-------0.74:1-----5.42:1 ---- = 73.675:1
545RFE----------------3.0:1---------1.67:1--------1.0:1--------0.75:1-------0.67:1------------------3.0:1 -------=37.21:1

2013+ 32.47 crawl ratio...............Can you see the trend ??????????????

TwinStick
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 4157
Joined: Mon May 28, 2012 7:58 pm
Model Year: 2008

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by TwinStick » Thu Nov 02, 2017 10:48 pm

008wagon,
Keep us posted on how those additives work out. :popcorn:
In WNY State. 2008 Red QC PW G56. No lift yet, stock size tires. It pulls an 18' 2016 Starcraft AR One Extreme, 3500 lbs.
Load Pro 35 helper springs. 2015 A.R.E. MX Series custom cap. PCP front diff cover protector. Mag-Hytec 6 qt rear diff cover. K&N replacement air filter only. Dual grounded throttle body. Winch TPC bypass. Fab Four rear bumper. DURA BAK lined rocker protection. And a bunch of new front end stuff.

G-56 Gear ratios: 1st) 6.29:1 2nd) 3.48:1 3rd) 2.10:1 4th) 1.38:1 5th) 1.0:1 6th) 0.79:1 Rev 6.29:1 --- = 78.01613:1 Crawl Ratio
-------------------------5.94:1--------3.28:1-------1.98:1-------1.31:1-------1.0:1-------0.74:1-----5.42:1 ---- = 73.675:1
545RFE----------------3.0:1---------1.67:1--------1.0:1--------0.75:1-------0.67:1------------------3.0:1 -------=37.21:1

2013+ 32.47 crawl ratio...............Can you see the trend ??????????????

008wagon
Posts: 39
Joined: Tue Jul 10, 2012 10:33 pm

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by 008wagon » Fri Nov 03, 2017 10:19 pm

The additives didn’t really do much . I just changed the oil with castrol edge 5-30 high mileage to see if a high mileage oil don’t burn off as bad

Colibri
1000_Posts
1000_Posts
Posts: 1613
Joined: Mon Jun 08, 2015 5:44 pm
Model Year: 2009

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by Colibri » Sat Nov 04, 2017 12:01 am

Maybe consider doing a compression test. If that comes up normal I'd be inclined to suggest trying a catch can on your pcv system.
Central Texas and Houston area
2009 5.7 auto quadcab
Carli 3” coils deaver leafs 3” kings with 4 tube bypass rear and fr/rr hydro bumps
Howe steering pump and gear with hydraulic ram assist
Custom tube bumpers and white knuckle sliders
Creative fab trussed axle. rem polished and cryoed 5.13 gears with arb lockers fr/rr
Sharadon stage 2 545rfe with 3000 stall edge converter
Lots of other stuff lol

JFordBronco
50_Posts
50_Posts
Posts: 90
Joined: Mon Oct 10, 2016 4:21 pm
Model Year: 2015
Location: Clarks Grove, MN
Contact:

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by JFordBronco » Sun Nov 05, 2017 6:32 am

Follow up again:
Changed the oil two weeks ago, I was back down to over a quart gone. No leaks(yet!) but its going somewhere. Truck still works great!
2015 Power Wagon

FordyceCreekTrail
250_Posts
250_Posts
Posts: 393
Joined: Sun Apr 17, 2016 8:31 pm
Model Year: 2014
Location: Albuquerque

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by FordyceCreekTrail » Sun Nov 05, 2017 8:39 am

This would make me crazy. I have never owned a vehicle in good operating condition that needed oil between oil changes.
2018 Flame Red, Moon Roof, Dual Alternators, Ram Boxes sadly Ram ran out of, Luxo Package with 8.4 UConnect, Enter and Go with remote start, Auto Wipers and Lights. Added missing skids and White Knuckle sliders. 35" BFG KM3s. Procal and Warn wireless remote for winch.

User avatar
nts007
2000_Posts
2000_Posts
Posts: 2287
Joined: Wed Dec 11, 2013 10:01 pm
Model Year: 2008
Location: Sask, Canada, Earth

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by nts007 » Sun Nov 05, 2017 4:18 pm

By chance. And this is likely a small chance are you filling oil up and checking it before you run it and get the filter full? Run it for 20 seconds at bout 1500 rpm then shut down and check oil. I know you probably do but some times that happens. You could easily lose most of a quart to that new Empty filter.
08 ctd--mini max--thuren 3" coils and LT Leaves--4.56 gears and lockers in pw axles--some lights--afe intake system--bd super b turbo--Banks w/m Injection--Dynatrac Balljoints--king 2.5"s--37" Hankook Dynapro MT--DOR Long arms--Custom emf track bar--Manual T-case swap--Full PW Under armor--PSC Hydro Assist and so much more

JFordBronco
50_Posts
50_Posts
Posts: 90
Joined: Mon Oct 10, 2016 4:21 pm
Model Year: 2015
Location: Clarks Grove, MN
Contact:

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by JFordBronco » Mon Nov 06, 2017 6:59 pm

nope, this is after it sits over night...right now its still good
2015 Power Wagon

User avatar
RamGentry
250_Posts
250_Posts
Posts: 280
Joined: Sun Oct 18, 2015 5:38 pm
Model Year: 2010

Re: Oil Loss/Consumption???

Post by RamGentry » Fri Nov 10, 2017 5:38 pm

I'm going to add my truck to this list. 2010 w/ 150xxx miles. Use about a quart every 1,000-1,500 miles. Truck runs great, good oil pressure, no smoke noticed. I have always used syn 5w20 but switched from cheaper oriely brand to mobil1 and it seems to have increased oil consumption. Considering it runs well I'm relieved to know I'm not the only one and I'm not just completely missing something.
If I start listing Mods I would have to change the list daily
My build thread http://forum.powerwagonregistry.org/vie ... =13&t=3593

Post Reply